Astrowind


Latvian composer, musician and sound designer Kirils Lomunovs / Astrowind consistently develops alternative musical tendency Paleopsychedelic Ambient within Dark Ambient style. Astrowind music is a real-time performed live improvisation on vintage analogue synthesizers using analogue sound effects (mostly Soviet-made) recorded on a magnetic tape with authentic reel tape recorder “Olymp”. Analogue equipment enriches the sound with anxiety, nostalgia and melancholic mood. Kirils Lomunovs is active member of the Latvian alternative music scene since 1988. In the eighties he was a drummer in cult band «Inokentijs Mārpls», in the nineties – a drummer in a popular band «Yaputhma Sound System», since the early nineties he started essential experiments in the field of electronic music. He is also the founder of Latvian avant-garde music projects «Astrowind» (Paleopsychedelic Ambient), «Echochorus» (Raw Analogue Techno / Experimental / Dub Techno), «Oloolo» (Glitch / Abstract / Experimental / Noise). He is the founder of Latvian music label «Kolka Music». In the beginning of 2000s under the pseudonym «Kriipis Tulo» (Glitch / Clicks & Cuts / Ambient Techno / Blip-hop) has released several albums, one of them «Hommikune Ujuja», was reissued in 2013 on CD in Paris (France). His works were published in Latvia, Lithuania, Italy, France, Germany, Denmark, USA and Russia. As audio and video designer Kirils Lomunovs worked on design for various exhibitions, cultural events and installations. In 2002 as a composer and sound producer he participated in the Latvian National Library project presentation in Venice (Italy). In 2005 he was involved as a sound engineer in «Alīse» documentary by Latvian director Asnāte Rībena. He also organized several cultural events.


Discography:

«The Night The Stars Flew» (2007, Digital EP, electrosound.ru)
«Into Vernadsky EP» (2007, Digital EP, 12rec)
«Somewhere The Music Had Been Played» (2007, Digital Album, Resting Bell)
«Fresh Wind In The Valley Of Dreams» (2008, Digital Album, Musica Excentrica)
«Der Leuchtturm» (2008, Digital Album, Re sting Bell)
«Kurland» (2009, Digital Album, Resting Bell)
«Kaidanovsky» (2012, Album, Greytone)
«Semikarakory» (2015, Mini-album, Frozen Light)
«Kedr» (2015, EP, Frozen Light)


Links:
astrowind.net
discogs.com
soundcloud.com
facebook.com


Латвийский композитор, музыкант и саунд-дизайнер Кирилл Ломунов/Astrowind в рамках стиля Dark Ambient последовательно развивает альтернативное музыкальное направление Paleopsychedelic Ambient. Музыка Astrowind – это живая импровизация, исполненная в реальном времени на старинных аналоговых синтезаторах с аналоговыми звуковыми эффектами (преимущественно советского производства), записанная на магнитную плёнку с помощью аутентичного бобинного магнитофона «Олимп». Использование аналогового оборудования позволяет добавить в звучание тревожность, ностальгию и меланхолию. Кирилл Ломунов является участником латвийской альтернативной музыкальной сцены с 1988 года. В восьмидесятых – барабанщик в культовой группе «Inokentijs Mārpls», в девяностых – барабанщик в популярной группе «Yaputhma Sound System», с начала девяностых экспериментирует в сфере электронной музыки. Является основателем латвийских авангардных музыкальных проектов «Astrowind» (Paleopsychedelic Ambient), «Echochorus» (Raw Analogue Techno / Experimental / Dub Techno), «Oloolo» (Glitch / Abstract / Experimental / Noise). Является основателем латвийского лейбла «Kolka Music». В первой половине нулевых под псевдонимом «Kriipis Tulo» (Glitch / Clicks & Cuts / Ambient Techno / Blip-hop) выпустил несколько альбомов, один из которых, «Hommikune Ujuja», в 2013 году был переиздан на CD в Париже (Франция). Издавался в Латвии, Литве, Италии, Франции, Германии, Дании, а также в России и США. В качестве аудио- и видео-дизайнера работал над оформлением различных выставок, культурных мероприятий и инсталляций, в том числе в 2002 году как композитор и аудио-продюсер участвовал в презентации проекта Латвийской национальной библиотеки в Венеции (Италия). В 2005 году в качестве звукорежиссера принимал участие в создании документального фильма «Alīse» латвийского режиссера Asnāte Rībena. Выступал организатором ряда культурных мероприятий.


Дискография:

«The Night The Stars Flew» (2007, Digital EP, electrosound.ru)
«Into Vernadsky EP» (2007, Digital EP, 12rec)
«Somewhere The Music Had Been Played» (2007, Digital альбом, Resting Bell)
«Fresh Wind In The Valley Of Dreams» (2008, Digital альбом, Musica Excentrica)
«Der Leuchtturm» (2008, Digital альбом, Resting Bell)
«Kurland» (2009, Digital альбом, Resting Bell)
«Kaidanovsky» (2012, альбом, Greytone)
«Semikarakory» (2015, мини-альбом, Frozen Light)
«Kedr» (2015, EP, Frozen Light)


Ссылки:
astrowind.net
discogs.com
soundcloud.com
facebook.com